GR
EN
BG
search_preloader
Αναζήτηση
Καλάθι 0

Καλάθι

ΦΙΛΤΡΑ
Χονδρικη
17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

​12 πράγματα που δεν ήξερες για τα εσώρουχα!

Μια σύντομη ιστορία των εσωρούχων, η οποία ακολουθεί την εξέλιξη και τη μεταμόρφωση των εσωρούχων από το 1800 έως σήμερα.


01. Στη δεκαετία του 1700, τα πουκάμισα θεωρούνταν μέρος των εσωρούχων επειδή ακουμπούσαν το δέρμα. Η εθιμοτυπία έκρινε ότι μόνο ο γιακάς, το μπροστινό μέρος και τα μανίκια ενός πουκαμίσου μπορούσαν να αποκαλυφθούν δημόσια.


02. Τον 18ο αιώνα, οι γυναίκες φορούσαν κορσέδες της τότε εποχής και φουρό για να διαμορφώσουν την σιλουέτα τους. Φανταστείτε να προσπαθείτε να καθίσετε στο μετρό με ένα από αυτά !!





03. Στη δεκαετία του 1890, ήταν της μόδας οι γυναίκες να έχουν μικρή μέση και γεμάτο στήθος και γοφούς, έτσι άρχισαν να φορούν κορσέδες με πολύ σφιχτά κορδόνια. Αυτός ο κορσές εκπαίδευε τη μέση των γυναικών σε ένα μικροσκοπικό (και ανθυγιεινό νούμερο) 48 εκατοστά. Το V&A επισημαίνει ότι το τυπικό μέγεθος μέσης 12 είναι 71 εκατοστά. Ουουχ.


GETTY IMAGES


04. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δόθηκαν στις γυναίκες κορσέδες φτιαγμένοι από χάρτινο σπάγκο σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το ηθικό τους, καθώς ένιωθαν γυμνές χωρίς αυτούς.

05. Καθώς περισσότερες γυναίκες άρχισαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό τον 19ο αιώνα, οι αθλητικοί κορσέδες βγήκαν στην παραγωγή. Αυτό περιελάμβανε κορσέδες για ιππασία, ποδηλασία και ξιφασκία. Χαιρόμαστε που δεν χρειάζεται να φοράμε ένα ενώ κάνουμε γιόγκα!

06. Τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, οι κορσέδες αυξήθηκαν σε δημοτικότητα - αλλά οι γιατροί προειδοποίησαν ότι προκαλούσαν προβλήματα υγείας, όπως μειωμένη χωρητικότητα των πνευμόνων, ρηχή αναπνοή και λιποθυμία.



07. Ο κορσές αγαπήθηκε τόσο πολύ που κυκλοφόρησαν διαφορετικές εκδοχές. Τον 20ο αιώνα, εισήχθη ένας νέος κορσές με ίσια γραμμή, που ονομάστηκε κορσές «S-bend». Αυτό συνέβαινε επειδή έσπρωχνε το στομάχι και τη λεκάνη προς τα μέσα, τα οπίσθια προς τα πίσω και το στήθος προς τα εμπρός, διαμορφώνοντας το σώμα σε «S». Άσκησε πίεση στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών και προκάλεσε μεγάλο πόνο στη μέση.


08. Πιθανώς η πρώτη έκδοση του υπενδεδυμένου σουτιέν, ήταν το 1913. Η ιδέα ήταν να προστεθεί επένδυση γύρω από το μπούστο για να κάνει τις γυναίκες να φαίνονται να έχουν μεγάλο στήθος, κάτι που ήταν στη μόδα εκείνη την εποχή.


09. Τον 19ο αιώνα, τα εσώρουχα περνούσαν από ένα αυστηρό πρόγραμμα πλυσίματος. Πρώτα τα μούλιαζαν, τα κοπανούσαν και τα έτριβαν σε ζεστό νερό, μετά τα έβραζαν και τα ξέπλεναν. Μόλις πλενόταν, τα κρεμούσαν για να στεγνώσουν πριν σιδερωθούν. Κάνει το πλυντήριο να φαίνεται σαν όνειρο!



10. Οι V&A (Victoria & Albert Museum) χρησιμοποίησαν γύψινα φύλλα συκής για να καλύψουν τα γεννητικά όργανα στην περίπτωση του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου κατά τη διάρκεια των βασιλικών επισκέψεων. Αυτός ο κανόνας προέκυψε μετά από μια επίσκεψη της βασίλισσας Βικτώριας, η οποία σοκαρίστηκε βλέποντας το γυμνό γλυπτό στο μουσείο.


11. Τα στρινγκ αρχικά κατασκευάζονταν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Ο Ρούντι Γκέρνραιχ, που πιστεύεται ότι είναι ο εφευρέτης των στρινγκ, τα έφτιαξε ως απάντηση στην απαγόρευση της γυμνής δημόσιας κολύμβησης στο Λος Άντζελες.




12. Στις δεκαετίες του 1960 και του 70, άνδρες και γυναίκες άρχισαν να φορούν χάρτινα σλιπ μιας χρήσης. Προωθήθηκαν ως βολική επιλογή για όσους ταξίδευαν και πήγαιναν συχνά διακοπές.




 
Εσώρουχα,Underwear

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα